STRONA GŁÓWNA  |  KSIĄŻKA KUCHARSKA  |  CZYTELNIA  |  KONTAKT    

SZUKAJ PRZEPISU!

  

 - Artykuły - Linki - Warto zajrzeć


Jak prawidłowo zbilansować dietę?

Autor: JAW

2007-01-01




Sposób w jaki się odżywiamy powinien sprzyjać naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Aby tak było, nasze codzienne pożywienie powinno dostarczać nam pełnego zestawu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.


Osoby, które przechodzą na dietę jarską powinny pamiętać, że aby w pełni korzystać z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą bycie jaroszem nie wystarczy po prostu zrezygnować z jedzenia mięsa. Należy jednak w sposób szczególny zadbać, by jadłospis był prawidłowo zbilansowany.

Mięso, jak również produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem ważnych składników, które występują tylko w niektórych pokarmach roślinnych lub występują w nich, ale w ilościach ograniczonych czy też w formie mniej przyswajalnej. Generalnie mięso niezależnie od gatunku jest dobrym źródłem białka, witaminy B12, niacyny, żelaza i cynk. Nie możemy go zastąpić jakimkolwiek pokarmem roślinnym, gdyż zboża, nasiona strączkowe, warzywa, owoce, orzechy czy pestki nasion charakteryzują się bardziej zróżnicowaną wartością odżywczą.

Jarstwo w jakiejkolwiek postaci powinno wiązać się ze świadomym doborem produktów wchodzących w skład diety. Jest to konieczne do uzyskania i utrzymania dobrego stanu odżywienia. Różnorodność spożywanych produktów spożywczych jest najlepszym sposobem na prawidłowe zbilansowanie diety. Stąd też dieta jarska powinna być jak najbardziej urozmaicona.

W codziennym jadłospisie powinny znajdować się:

  • produkty z pełnych ziaren zbóż - kasze, płatki zbożowe, makarony, pieczywo razowe
  • różnego rodzaju warzywa oraz owoce świeże i suszone. Tu ważne są przede wszystkim te bogate w witaminę C (owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, natka pietruszki, papryka, ziemniaki) oraz ß-karoten (żółte, pomarańczowe, zielone warzywa i owoce tj. marchew, papryka, pomidory, brokuły, szpinak, groszek, brzoskwinie, morele)
  • nasiona roślin strączkowych - soja, fasola, groch, soczewica, cieciorka
  • produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, ser) oraz jaja
  • orzechy i pestki nasion - szczególnie migdały, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika, sezam
  • oleje roślinne - rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek
  • grzyby

Czytaj: Wegetariańska piramida żywieniowa

Jarosze w sposób szczególny powinni dbać o to, by ich posiłki zawierały składniki tj. białko, żelazo, cynk, wapń, witaminę B12, B2, D, niacynę oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3.

Tabela. Wybrane składniki pokarmowe i ich źródła w diecie wegetariańskiej.

Składnik pokarmowy Pokarmy będące dobrym źródłem
białko nasiona strączkowe, orzechy, nasiona, mleko i przetwory mleczne, jaja
żelazo 1) zielone warzywa liściaste, nasiona strączkowe, buraki, ziarna zbóż, orzechy i nasiona, jaja
cynk nasiona strączkowe, ziarna zbóż, orzechy i nasiona, jaja
wapń produkty mleczne, fasola, soja, orzechy, jarmuż, brukselka, brokuły, kapusta, morele i figi suszone
witamina B12 mleko, jaja
witamina B2 produkty mleczne, jaja, grzyby, migdały
witamina D 2) grzyby
niacyna grzyby, orzechy arachidowe, nasiona słonecznika, morele suszone, brązowy ryż
WKT n-3 olej lniany, rzepakowy i słonecznikowy, orzechy włoskie, nasiona słonecznika
1)   absorpcję żelaza zwiększa witamina C
2)   80% witaminy D3 powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych


<< Powrót do spisu artykułów
Copyright © 2006-2014 Arsedo JAW. Wszelkie prawa zastrzeżone.